Kuinka alentaa verenpainetta?

Verenpaine on hyvä mitata tai mittauttaa säännöllisesti. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydänlihasta ja verisuonia.

Verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80 ja normaali, kun se on 120-129/80-84 mmHg (millimetriä elohopeaa). Verenpainetaso on tyydyttävä välillä 130–139/85–89 ja koholla, kun paine on 140/90 tai enemmän.

Verenpainetta alentaessa kannattaa kiinnittää huomiota:

  1. liikapainoon, etenkin vyötärölihavuuteen, sillä laihduttaminen alentaa verenpainetta, mutta sen teho on yksilöllistä. Kolmen kilon painonlasku voi alentaa systolista painetta 5–7 mmHg ja diastolista 3–4 mmHg.
  2. suolan ja kovien rasvojen käyttöön. Suolan saannin vähentäminen 5 grammaan eli vajaaseen teelusikalliseen vuorokaudessa voi alentaa systolista/diastolista verenpainetta noin 6/4 mmHg.
  3. tupakointiin, alkoholin liikakäyttöön, liikunnan vähäisyyteen ja stressin hallintaan.

Fyysisellä aktiivisuudella on monia etuja verenpainelääkkeeseen verrattuna. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus vähentää sekä systolista että diastolista verenpainetta noin 4/4 mmHg ja harjoittelun vaikutukset ilmenevät varsin nopeasti, jopa kahdeksassa viikossa.


Tietoa kohonneesta verenpaineesta – Sydänliitto
Verenpaineen mittaaminen – Sydänliitto
Testaa suolan saantisi – Sydänliitto
Suolaa vain kohtuudella – Sydänliitto
Ruokavalio ja verenpaine – Terveyskirjasto
Alkoholia vain kohtuudella – Sydänliitto
Kohonneen verenpaineen elintapahoito – Terveyskylä