Haluaisitko lopettaa nikotiinituotteiden käytön?

Nikotiinituotteita ovat tupakka, nuuska ja nikotiinia sisältävä sähkötupakka. Jotkut pystyvät lopettamaan nikotiinituotteen käytön itse, toiset taas eivät. Tuotteen lopettaminen vaatii paitsi tahtoa – myös tietoa, taitoja ja tukea.

Nikotiinituotteen käyttäjän on päästävä eroon kahdesta riippuvuudesta: nikotiini- ja tapariippuvuudesta. Apua lopettamiseen saa terveydenhuollon ammattilaiselta ja Apteekista. Vertaistukea on mahdollista saada esimerkiksi tupakasta vierotusryhmästä ja nikotiinikorvaustuotteella voidaan lievittää vieroitusoireita.

Nuuskaajalla esiintyy samoja sairauksia kuin tupakoitsijalla. Lopettaminen pienentää riskiä sairastua moniin sairauksiin, helpottaa sairauksien hoitoa ja nopeuttaa paranemista. Nuuskaaminen aiheuttaa vahinkoa suussa: ärsyttää suun limakalvoa, vaurioittaa ikeniä, värjää hampaat ja lisää reikiintymistä.

Sähkösavukkeet ovat myös haitallisia terveydelle. Niiden makunesteissä, höyryssä ja nikotiinissa on  samoja sairauksia aiheuttavia yhdisteistä kuin tupakassa ja nuuskassa.

Mistä siis aloittaa? -Tee lopettamispäätös ja kirjaa ylös lopettamisen syyt. Lopettamiseen saat apua tarvittaessa kuntasi terveydenhoitajalta, Apteekista tai työelämässä työterveyshuollosta.


Harkitsetko tupakoinnin lopettamista – Stumppi.fi
Tule mukaan lopettamaan –  28 päivää ilman.fi
Nuorille apua ja tukea tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamiseen – Fressis.fi
Mitä on tupakkariippuvuus – THL
Mitä on nuuska – THL
Mitä on sähkösavuke – THL
Tupakkariippuvuustesti – Päihdeklinikka
Nuuskatesti – Päihdeklinikka