Päihteet

Tiedätkö, minkälaisia päihteitä on olemassa ja kuinka ne vaikuttavat kehoomme? Osaatko sanoa päihteille ei? Entä mitä pitäisi tehdä, jos kaveri on todella päihtynyt? Semppi-terveyspisteen Päihteet-teema antaa tietoa kouluikäisille päihteistä ja niiden haittavaikutuksista sekä tarjoaa työkaluja sanoa päihteille ei.

Päihteiden käyttöön liittyy aina riskejä, mitkä on tärkeää tiedostaa. Päihteet voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia aivotoimintaan ja pahimmillaan edesauttaa sairauksien puhkeamista. Lisäksi riippuvuus päihteisiin voi muodostua joillekin erittäin herkästi. Muista, että sinä voit aina kieltäytyä, vaikka muut käyttäisivätkin päihteitä – pohdi riskit ja uskalla tehdä oma päätös!

Voit olla varma, että on parempi päätös pysyä selvänä kuin vetää pää sekaisin. Mikäli kuitenkin huomaat kaverisi olevan todella päihtynyt tai menettäneen tajunsa päihteiden seurauksena, ei päihtynyttä saa koskaan jättää yksin. Erityisesti silloin, kun tajunnan taso on heikentynyt, tulee soittaa luotettavalle aikuiselle tai hätänumeroon. Ensiapuna voit kääntää tajuttoman kaverin kylkiasentoon ja jäädä seuraamaan tilannetta siihen asti, kunnes apu saapuu. Näin varmistat, että kaveri saa tarvitsemaansa hoitoa.

Mikäli sinua mietityttää jokin asia päihteisiin liittyen, voit aina kääntyä koulun terveydenhoitajan tai muun luotettavan aikuisen puoleen. Voit hyödyntää myös Mieleni-sivuilla olevia yhteystietoja.