Mieleni

Mitä tulee mieleen sanasta mieli? Mitä tarkoittaa mielen hyvinvointi?

Ei hätää! Kouluikäisten Semppi-terveyspisteen Mieleni-teema antaa tietoa aiheesta ja työkaluja hyvinvoinnin edistämiseen. Mielen hyvinvoinnista huolehtiminen tukee kouluikäisten lasten ja nuorten oppimista, jaksamista ja mielialaa.

Mieltä tulisi hoitaa samoin, kuin kehon terveyttä ruokavaliolla, liikunnalla ja levolla. Mielen hoitamista voi olla edellä mainittujen lisäksi mukavien asioiden tekeminen, kavereiden kanssa oleilu ja hauskanpito sekä hetket yksin omien ajatusten kanssa. Hyvä itsetunto ja totuudenmukainen minäkuva sekä tunne- ja kaveritaidot tukevat mieltä.

Mitä itsetunto ja minäkuva sitten tarkoittavat? Itsetunto on rohkeutta luottaa omiin kykyihin ja uskallusta olla oma itsensä. Minäkuva taas tarkoittaa oman itsensä näkemistä sellaisena kuin oikeasti on, hyvine ja huonoine puolineen. Entä mitä tunne- ja kaveritaidot meinaavat? Ne voivat olla taitoa hallita omia tunteenpurkauksiaan, kuten kiukkua tai suurta riemua. Ne voivat olla taitoa ymmärtää ja kuunnella kaveria sekä taitoa toimia yhdessä toisia loukkaamatta.

Tietoa aiheista ja vähän muutakin löytyy nettilinkkien takaa. Lisäksi Semppi-terveyspisteen työkalulaatikosta löydät materiaalia mielen hyvinvoinnin edistämisen harjoitteluun yksin, kaksin tai vaikka koko luokan voimin opettajan kanssa.

Tutustu ihmeessä mieleesi!


YHTEYSTIETOJA AVUKSI

Oman koulun kouluterveydenhoitaja, -kuraattori, -psykologi tai -lääkäri tukee, ohjaa ja auttaa sinua monenlaisten haasteiden ja vaikeuksien kanssa.
Lasten ja nuorten puhelin / chat
Perheneuvola – siunsote.fi
Pohjois-Karjalan kriisikeskus
Poikien puhelin
Lasten mielenterveystalo
Nuorten mielenterveystalo