Kehoni

Liikunko riittävästi? Miksi minua väsyttää päivisin? Mitä kehossani tapahtuu murrosiässä?

Kouluikäisten Semppi-terveyspisteen Kehoni-teema antaa tietoa liikkumisesta, unesta ja levosta sekä kasvusta ja kehityksestä. Riittävä päivittäinen liikkuminen ja vastapainona riittävä määrä laadukasta unta tukevat kehon ja mielen hyvinvointia sekä kokonaisvaltaista kasvua ja kehitystä.

Liikkumisella tarkoitetaan kaikkea päivän aikana tapahtuvaa liikettä niin koulussa kuin vapaa-aikanakin. Liikunnalliset harrastukset voivat olla osa päivän aika kertyvää aktiivisuutta, mutta myös kaikki muuna aikana kertyvä liike on yhtä lailla tärkeää. Pääasia on jokainen löytää sellaisen liikkumismuodon, josta nauttii ja josta saa iloa!

Keho ja mieli tarvitsevat liikkeen lisäksi myös riittävästi unta ja lepoa. Jos illalla ei malta mennä nukkumaan, se kostautuu päivisin! Oppiminenkin on helpompaa ja opiskelu tuntuu mielekkäämmältä, kun on levännyt riittävästi. Mitä keinoja sinä voisit kokeilla riittävän pitkän ja laadukkaan unen turvaamiseksi?

Jokainen kasvaa ja kehittyy omaa tahtia. Murrosiässä keho muuttuu nopeammin, mikä voi hämmentää mieltä. Jokaisen keho on erilainen, mutta silti yhtä arvokas. Kun omaa kehoa oppii pitämään tärkeänä, sille haluaa myös tehdä hyviä asioita syömällä hyvin, liikkumalla monipuolisesti ja lepäämällä riittävästi. Matka oman kehon hyväksymiseen voi kuitenkin olla pitkä, mutta ei hätää! Kasvu ja kehitys -sivulta voit löytää vastauksia moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Voit myös aina turvautua koulun terveydenhoitajaan tai muuhun luotettavaan aikuiseen. Muita yhteystietoja avuksesi on koottuna Mieleni-sivuilla.