Ruuan reitti

Mistä ruoka tulee, ja minne se menee? Tutustu erilaisten pelien ja tehtävien sekä videoiden avulla ruuan matkaan.

Ympäristön, kuten terveydenkin kannalta yksi asia on yli muiden: kasvikunnan tuotteiden tulisi olla ruokavalion perusta. Puoli kiloa päivässä kasviksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä tavoite. Käytännössä se tarkoittaa kuutta kämmenen kokoista annosta.

Ruuan tuotanto kuormittaa ympäristöä. Oikea ekoteko onkin syödä ravitsemussuositusten mukaan ja pitää paino kurissa. Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, mutta joka päätyy roskiin tai biojätteeksi. Maailmassa noin 30 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä ja jos ruoka päätyy roskiin, ovat päästöt syntyneet turhaan. Luomutuotannossa otetaan huomioon sekä ympäristön että eläinten hyvinvointi.


Materiaalit lapsille

Ruokatieto
Ruokatieto-tehtäviä
Ruuanreitti

Materiaalit nuorille

Ruuan reitti
Ruokavisa
Kahoot! -pelejä ruuan reitistä
Luomumaito
Ympäristötietous
Hävikkiasiantuntija testi yläkoululaisille

Perustakaa oma kouluruoka-agenttitiimi Lue lisää...

Kouluruoka-agenttien tehtävä on kehittää oman koulun kouluruokailua. Kouluruoka-agentit muodostavat agenttitiimin, johon kuuluu oppilaita, opettajia ja keittiön väkeä. Yhteisen pöydän ääressä keskustellaan koulun omasta kouluruokailusta, sen hyvistä ja huonommistakin osasista. Vinkkejä aloitukseen löytyy Kouluruoka-agentin käsikirjasta.

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/kouluruoka-agentin-kasikirja/mika-kouluruoka-agentti

Hävikki-kilpailu yläkoululaisille Lue lisää...

Hävikki-battle järjestetään syyskuussa 2019. Kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat Hävikkiviikolla kauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja osallistuvat halutessaan Instagram kuvakisaan. Haaste opettaa mm. hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita.

Battle voidaan toteuttaa joko kotitalousluokasta löytyvistä raaka-aineista tai lähikaupan tai muun paikallisen toimijan hävikistä.

http://www.saasyoda.fi/h%C3%A4vikki-battle

Reseptihaku Lue lisää...

Löytyykö kaapistasi satunnaisia ruoka-aineita, mutta et keksi, mitä niistä voisi valmistaa? Syötä hakukenttään ruoka-aine(et) ja katso mitä herkkuja niistä syntyisi. Haku etsii sinulle reseptit, joissa yhdistyvät kyseiset raaka-aineet.

http://www.saasyoda.fi/reseptihaku