Huumeet ja sekakäyttö

Oletko törmännyt lähipiirissäsi huumeisiin? Vaikka huumausaineet ovat hengenvaarallisia – ja lisäksi vielä kiellettyjä Suomen laissa -, voi huumeiden käyttäjiä tai myyjiä kohdata melkein missä vain. Huumeet aiheuttavat psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista riippuvuutta. Fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden syntyyn vaikuttaa huumausaineen käytön määrä sekä huumausaine itsessään. Huumeita käytetään usein yhdessä – siitä syntyy kaveriporukka, joka aiheuttaa sosiaalisen riippuvuuden.

Suomessa yleisin käytetty huumausaine on kannabis. Kannabis voi pahimmillaan laukaista piileviä mielenterveydenhäiriöitä, kuten skitsofrenian. Lisäksi jo ensimmäinen jointti voi aiheuttaa kannabispsykoosin, mikä on tilana erittäin vakava. Kannattaa siis harkita tarkkaan, onko pössyttely kokeilun arvoista.

Sekakäyttö on useamman tai ainakin kahden päihteen yhtäaikaista käyttöä. Sekakäytöllä pyritään tehostamaan ja pidentämään päihtyneisyyttä tai saada mahdollisimman päihtynyt olotila. Sekakäyttö lisää päihteiden haittoja ja vaikutuksia, joita ei voi etukäteen tietää – mikäli oma henkikulta on kallis, ei kannata ottaa asiasta selvää.

Lapset:

Pelikortit Kannabiksesta: Pelkistetyt pelikortit – Kannabishanke (katso työkalulaatikko)

Testaa tietosi päihteistä: Väitteitä päihteistä -kortit – YAD (katso työkalulaatikko)

Testaa tietosi: Mitä tiedät kannabiksesta? – Ehyt ry

Päihdeaiheinen tarinapeli: Hukkaputki – Nuortenlinkki

Nuoret:

Pelikortit Kannabiksesta: Pelkistetyt pelikortit – kannabishanke (katso työkalulaatikko)

Lautapeli elintavoista: TARMO terveyspeli – NikEdu (katso työkalulaatikko)

Teemakortit riippuvuudesta: Addiktiokortit – YAD (katso työkalulaatikko)

Testaa tietosi: Mitä tiedät kannabiksesta? – Ehyt ry

Päihdeaiheinen tarinapeli: Hukkaputki – Nuortenlinkki

Päihdeaiheinen seikkailupeli: Frankly Game – Ehyt ry