Kasvu ja kehitys

Keho- ja turvataitojen avulla sinä opit käsittelemään omaa seksuaalisuuttasi, tutustut itsemääräämisoikeuteen ja osaat toimia itseäsi suojaavalla tavalla uhkaavissa tilanteissa. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus vapaaseen elämään ilman väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai häirintää. Kaikilla on kehon yksityiset alueet, joihin muilla ei ole lupa koskea ilman suostumusta. Sopiva kosketus on aina vapaaehtoista ja tuntuu itsestä hyvältä. Jos joku koskettaa sinua ikävällä tavalla, sano jämäkästi ”EI”, poistu paikalta ja kerro tapahtuneesta luotettavalle aikuiselle. Näiden asioiden lisäksi sinulla on oikeus yksityisyyteen ja päättää omista asioistasi. Kiinnostus ihmiskehoa kohtaan on normaalia. Omaan kehoon saa ja on hyvä tutustua omassa rauhassa. Jokainen ihminen on arvokas juuri sellaisena kuin hän on, omana itsenään.

Murrosikä on isojen muutosten aikaa! Nuorena on usein epävarma omasta kehostaan, sen muutoksista ja toiminnasta. Eri murrosiän vaiheissa voi kokea olevansa liian lihava, laiha, pitkä, lyhyt tai kehittyneensä liian aikaisin tai liian myöhään. Muuttuva keho saa pohtimaan, olenko normaali tai mitä muut ajattelevat kehostani? Tärkeintä on tiedostaa, että muutokset kuuluvat normaaliin kehitykseen, ja että jokainen kehittyy omaan tahtiinsa.

Ulkoisen olemuksen aiempaa voimakkaampi muutos vaatii uudenlaisen kehonkuvan rakentamista ja toisaalta myös sen hyväksymistä. On tärkeää hyväksyä oma keho, olla armollinen itselleen ja antaa muutokselle aikaa! Murrosiän mukanaan tuomat monet muutokset herättävät paljon kysymyksiä. Näihin kysymyksiin voit saada vastauksia tämän sivun nettilinkkien takaa. Omista tunteista ja ajatuksista kannattaa myös puhua itselleen luotettavan aikuisen kanssa.

Lapset

Kehoni-tehtävä: Neuvokas perhe – kehoni (katso työkalulaatikko)
Ihanat eleet- lautapeli: Viitottu rakkaus (katso työkalulaatikko)
Opettele sanomaan ”Ei”- harjoitus (s. 22): My Space, Not Yours! -opas, VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry (katso työkalulaatikko)
Vihreän ja punaisen valon kosketus (s. 154-159): Stakes (katso työkalulaatikko)
Seksuaalikasvatuspeli Tasaseks – Miten se muhun liittyy? (katso työkalulaatikko)
Katso video oman kehon arvostamisesta: Neuvokas perhe – Oma keho on supersankari

Nuoret

Pelaa, omat rajat ja seksuaalisuus, lautapeliä: Lautapeli – Nuorten Exit (katso työkalulaatikko)
Kehonkuva: Väestöliitto – Kehonkuva
Nuorten audiodokumentit kehonkuvasta: Kehuva – Äänijulkaisut
Ulkonäköpaineita: Nuorten-netti –Ulkonäköpaineita

Mieleni: Yhteystietoja